Uppåt

Till startsidan

RC-Modellflyg ö ett Gott Nytt År 2011

 

  

Min nya Futaba 12 FG

Köpte en Futaba 12FG från TowerHobbies i USA. Priset var OK för att dollarkursen är så låg som den är, MEN, med tull och moms så tjänade jag inget på affären.

ISTÄLLET,

så har jag haft ett litet H-ete att reda ut hur jag ska ta mig förbi Futabas REGION CODING, dvs man har regionkodat HF modulerna så att man inte ska kunna mixa o matcha som man vill! Gäller för samtliga frekvenser. (Man utgår tydligen ifrån att folk inte reser omkring i världen med sina prylar).

Futaba kan inte ge en vettig förklaring till varför deras top-of-the-end Radio är regionkodade. Någon försökte vara smart och hänvisa till de olika ländernas regler och lagar, MEN, varför är då samtliga andra TX:ar okodade - upp t.o.m. deras nya 10 kanalare. Den enda troliga förklaringen är att man vill skydda sina återförsäljare, dvs maximera deras marginaler genom att förhindra att folk köper där varan är billigast.

TROR NÅN ATT DETTA KOMMER ATT LYCKAS! Skulle inte tro det. Redan nu har duktigt folk listat ut hur man bygger en EEPROM programmerare och kodar om sin HF Modul så att den passar till Sändaren.

NU ångrar jag att jag köpte 12FG:n i USA. Ångrar överhuvudtaget att jag köpte en Futaba. Kommer inte att upprepas igen!

Till detta kan jag lägga att deras 14 kanalers Rx för 2.4Ghz INTE klarar av att driva två servon via en Y-kabel. Tydligen lägger man ut för låg spänning på signalkanalen?? (det är inte bara jag som upptäckt detta). Snacka om inkompatibilitet, vem är störst på servon?? Kan det möjligen vara Hitec, som man nu effektivt ställer till det för. Man kanske måste köpa dom dyra Futaba servona också för att allt ska funka??!!

Lite plåster på såren får man för att 12FG:n är snygg, ligger bra i handen, är välbalanserad och har underbara spakar! Programmeringen är också användarvänlig med förprogrammerade program för de flesta flygetyg. Så nu när jag får min 41Mhz HF modul omkodad så att den funkar med 12FG, ja, då är lyckan NÄSTAN fullkomlig!

 

Ett litet tips för den som har köpt en 12FG och har problem med regionkodningen. Gå till http://col2000.free.fr/mwprog/ där finns en del att läsa. På sajten www.helifreak.com kan du hitta en hel del matnyttigt om regionkodning för Futabas samtliga top-end radio.

Här hittar du programvara för EEPROM programmeringen: http://www.lancos.com/prog.html

Det är värt att notera att allt intrång som ovan beskrivs, gör att din garanti inte gäller längre!
 

Omkodning gjord. Funkar perfekt. Kan byta modul mellan 41Mhz och 2.4Ghz. Lyckan är fullständig.